SPECIA(A)L K:
wat kun jij als werkgever/collega doen voor werknemers die terugkeren na een kankerbehandeling?

Ik heb tijdens mijn strijd nooit het woord ‘kanker’ in de mond genomen. Sinds mijn diagnose in april 2019 zeg ik altijd: ik heb Specia(a)l K. Dat werd vervolgens ook de naam van het project dat ik graag met jullie wil delen.

Intussen heb ik – ondanks dat ik nog steeds revalideer – de draad terug opgepikt. Wat ik geleerd heb? Een deel van het genezingsproces begint pas de dag na de laatste behandeling. Je bent zo lang ‘out’ dat je het gevoel hebt dat het leven aan je voorbijgaat. Weer aan het werk kunnen, is een belangrijke ontwikkeling om je weer ‘normaal’ te voelen. Ik wil zorgen dat ex-kankerpatiënten een zachte landing kunnen maken wanneer ze terugkeren naar hun job. Met Lets Goos bied ik ondersteuningvoor zowel ex-patiënten als hun collega’s en werkgevers.

Terug aan het werk na kanker

Langdurige tijd geen contact met werk en/of collega’s. Dat zorgt voor onzekerheid, en angst dat het misschien niet meer gaat lukken. Daarbovenop worstelt iemand na zo’n intensieve behandeling nog met tal van andere kwaaltjes. Vermoeidheid, ‘chemobrein’, negatief zelfbeeld… om er zo enkele op te noemen. Toch geeft werken – naast een financiële boost – een mentale opzwieper. Na lang ‘out’ te zijn, geeft terug aan het werk gaan je dat gevoel jezelf weer te zijn, deel van de maatschappij. Je heb die boost nodig voor je zelfvertrouwen. Want soms laat kanker je eenzaam en geïsoleerd voelen. Terug onder de mensen komen brengt verlichting.

Voor de één is die transitie gemakkelijk, voor anderen is het een struggle. Hoe reageren je collega’s en je werkgever? Zullen ze je vaardigheden in vraag stellen? Kan ik mijn vroegere werklast al aan?

Maar ook voor die collega’s is het moeilijk. Hoe reageer je gepast? En wat kun je als werkgever doen om je werknemer te steunen? En wat kan of moet je dan bieden?

Er is nog werk aan de winkel

Mijn ervaring als het gaat over aandacht voor en begeleiding van kankerpatiënten na behandeling die terug aan het werk gaan? De intentie en goede bedoelingen zijn er zeker. Toch heb ik zelf ondervonden dat het vrij oppervlakkig blijft.

Daarom riep ik de gratis Lets Goos Specia(a)l K-sessies in het leven. Dit zijn online sessies waarin we raad, tips & tricks delen om de re-integratie te bevorderen. Hier combineer ik mijn kennis als ervaringsdeskundige en HR-professional om de steun te zijn die nog ontbreekt.

Specia(a)l K programma

Zowel patiënten na behandeling, werkgevers als collega’s hebben baat bij Specia(a)l K.

Voor patiënten na behandeling: na zo’n intensieve behandeling krijg je thuis het gevoel vast te zitten tussen je vier muren. Ik wil dat mijn sessies een opkikker zijn, een brug naar het normale (werk)leven. Ik geef tips over hoe je dit gezond (mentaal en fysiek) aanpakt, én laat je kennis maken met lotgenoten. De enige afspraak? Positief blijven. Enkel zo zijn we de steun voor elkaar die we nodig hebben.

Werkgevers weten vaak niet welke mogelijkheden er zijn om kankerpatiënten na behandeling te ondersteunen in hun traject naar de werkplek. Lets Goos vertrekt vanuit professionele HR kennis, en we vullen aan met een portie menselijkheid. Wat kan je doen? Wat moét je bieden?

Voor collega’s is in dialoog gaan heel belangrijk. Begrijpelijk weet je je vaak geen houding te geven tegenover iemand die zo’n zware periode achter de rug heeft. De sessies zijn een goede tool om hen daarop voor te bereiden. We maken het zo comfortabel mogelijk, voor iedereen.

Praktische informatie over de sessies en inschrijvingen