Wow! Je spendeert ongeveer 1/3 van je leven op het werk. Ben jij iemand die het gevoel heeft die uurtjes te moeten ‘ondergaan’? Zou je dat dan niet willen veranderen naar ‘graag gaan’? Hier zijn 18 tips die je helpen je werkgeluk een boost te geven!

18 tips

Als je altijd risico’s en problemen probeert te vermijden, kan je je veerkracht niet trainen. Een gezonde portie stress is dus noodzakelijk om de vaardigheden die je al hebt te leren inzetten in een andere situatie, en om nieuwe hulpbronnen te ontwikkelen. Hoe meer vertrouwen je in je eigen slagkracht hebt, hoe beter je kan omgaan met nieuwe situaties en onzekerheden.

Breng je talenten en kwaliteiten in kaart, eventueel met behulp van vragenlijsten, online tools of door je familie, vrienden of collega’s te bevragen. Hoe kan je die meer benutten in je dagelijkse leven, zowel in je job als op het thuisfront?

Chronische stress is toxisch voor je lichaam: als je herstelhormonen de stresshormonen niet meer kunnen uitbalanceren, krijg je fysieke klachten of slaapproblemen. Onrealistische doelen, een hoge mate van zelfkritiek en onaangepast perfectionisme werken toxische stress in de hand. Liefde voor jezelf met al je onvolkomenheden beschermt je tegen toxiciteit.

Bekijk je takenpakket op het werk en in het huishouden. Wat doe je graag? Waaraan beleef je plezier? Hoe meer je ogen blinken, hoe meer energie en dus veerkracht je aan het bijtanken bent.

We hebben geleerd om ‘ons best’ te doen, maar je hoeft niet altijd voor honderd procent te gaan. Niemand kan dag en nacht honderd procent perfect zijn. Als je op tachtig procent van je mentale en fysieke vermogen blijft, hou je reserve en bescherm je jezelf tegen uitputting.

Stress geeft energie, onder meer door de adrenaline. Gebruik die energie voor iets nuttigs of belangrijks, in plaats van die te verspillen aan een poging om stress te beheersen. Ga sporten, ruim op, haal je yogamat boven… Doe iets wat bij je talenten past en waar je blij van wordt.

Als je een doel haalt, komen er endorfine en dopamine vrij. Bovendien heb je weer een ervaring gecreëerd om op terug te vallen. Leer genieten van dit succes in plaats van meteen te kijken naar de volgende stap. We zijn niet gemaakt om voortdurend aan topsport te doen.

Een fout maken is menselijk. Je kan beter eerlijk voor uitkomen dan krampachtig proberen om die te verbergen. Fouten erkennen helpt om tot nieuwe inzichten te komen. Als je ze het hoofd biedt, leiden fouten dus tot vooruitgang. Maar fouten uit schaamte proberen weg te stoppen, leidt tot angst, onzekerheid en ziekmakende stressniveaus.

Breng je successen in kaart door een maand lang elke dag tien minuten bezig te zijn met ‘positief tijdreizen’: som je tien mooiste herinneringen en tien grootste successen in je leven op, of de tien mooiste momenten in je huidige relatie.

Als je je bij iemand thuis voelt, ben je beter gewapend tegen toxische stress en voel je je veiliger. Spreek één keer per week af met een vriend(in). Zowel het uitkijken naar de afspraak als het moment zelf beschermen je tegen stress. Regelmaat is essentieel!

Ons brein heeft de neiging om negatieve zaken beter te onthouden. Sta daarom dagelijks stil bij drie positieve dingen die je die dag overkomen zijn en schrijf ze op. Lees ze de volgende ochtend bij het opstaan en haal ze je opnieuw voor de geest.

Een kwartier stil zijn, kan veel prikkels uit je hoofd halen. Zorg voor zo weinig mogelijk externe prikkels en leer een meditatie- of mindfulnesstechniek om met interne prikkels, gedachten, emoties, beelden,… om te gaan.

Je hebt elke dag tien minuten (liefst op een vast moment) nodig om dicht bij jezelf te blijven. Dat moment is van jou: je mag niet gestoord worden, dus zet alle afleiders (vooral je smartphone) uit. Probeer je doelen helder te formuleren. Wat wil je in je leven?

Reageer minstens één keer per dag enthousiast op een positieve boodschap die je van iemand krijgt: bedank hem of haar of stuur een leuk bericht terug.

Spieren vangen je stress op: door het op- en ontspannen verwijder je afvalstoffen en bouw je letterlijk stresshormonen af. Bovendien maak je endorfine aan, je lichaamseigen pijnstiller. Beter bewegen dan lui rondhangen dus.

Probeer elke dag te genieten van een activiteit die je normaal haastig zou uitvoeren. Beschrijf daarna wat er anders was en hoe je je daarbij voelde. Op die manier doorbreek je de automatische piloot en sta je bewuster in het leven.

’s Nachts gebeuren er allerlei opruim- en herstelprocessen, ook in je hersenen. Als je te weinig slaapt, worden er te weinig afvalstoffen uit je brein afgevoerd en word je wakker mét een kater, maar zonder echte veerkracht.

Maak een lijst van dingen die je nog zou willen doen en proberen, dingen die je uitdagen en waarvoor je warmloopt. Door iets nieuws te doen, investeer je in je toekomst: je legt meer verbindingen in je hersenen. Dat maakt je veerkrachtiger.